Hvem er vi?
Inga Sami Siida er en liten samisk familiebedrift som holder til på Norges største øy, Hinnøya. Du finner oss 4,3 km fra Sortland i vakre Vesterålen.

Her har familien Inga drevet reindrift uavbrutt i omtrent 150 år, etter at våre forfedre kom flyttende med reinflokkene fra Nord-Sverige. Vi er samer, Nordens egen urbefolkning, og reindrift er en egen eksklusiv samisk næring, men i dag er det kun ca 7 % av alle samer i Norge som er reineiere. Laila og Arild Inga er slektninger, fra samme familie.

Hvorfor
Vi starta Inga Sami Siida i 2009, etter at vintre med vanskelige beiteforhold tvang oss til å bygge opp et gjerdeanlegg hjemme på gården. Vi tok store deler av reinflokken hjem for å kunne fôre dem gjennom de verste periodene på vinteren.

I Vesterålen er det mange bratte fjell, der vi hver vinter mister rein i snøras, men også is på bakken kan gjøre at dyrene sulter. Å kjøpe reinfôr koster mye penger, og da oppsto ideen om å ta imot gjester mot betaling, for å kunne finansiere innkjøp av fôr til dyrene. Etter hvert endte dette opp med bedriften Inga Sami Siida, som i dag tar imot turister fra hele verden, men også bedrifter, lag og foreninger fra lokalmiljøet. Barnehager og skoleklasser er også en del av vår kundegruppe. I dag er Siidaen en tilleggsnæring til reindrifta, og er hovedsakelig Lailas arbeidsplass.

Inga Sami Siida
Hjemme på gården der vi bor, har vi bygd 2 lavvoer (samiske gammer) bygd av tre, som vi inviterer våre gjester inn i. Vi har et lite utsalg med reinskinn, samekniver og litt duodji (håndverk). På sommeren har vi også satt opp en utstilling på den gamle låven, der gjestene kan se bilder fra et reindriftsår, som er delt opp i 8 årstider. Utstillingen består også av samiske drakter og utstyr. Sist, men ikke minst, har vi gjerdeanlegget der gjesten har anledning til å møte reinsdyrene.

Aktiviteter
Hos oss møter gjestene den spennende samiske kulturen, der vi forteller om oss, myter og magi, reindrifta og reinen; dens liv og alle de spennende egenskaper som dette Arktiske dyret har. Vi byr på joik (samenes egen sang) mens gjestene sitter rundt bålet og nyter den spesielle stemningen.

Utendørs kan du prøve lassokasting. Gjestene inviterer med inn i gjerdet der nærkontakten med reinflokken gir gåsehudopplevelser! Det er tid for fôring, og våre reinsdyr er så tamme at de vil ete fra hånda. Det er rikelig anledning til å ta flotte bilder! Ved forhåndsbooking kan det være aktuelt å få en kort kjøretur med rein og slede.

Informasjon
Beliggenhet: Vi holder til 4,3 km fra Sortlandsbrua, i retning Andenes. Det er skiltet ved veien. Følg riksvei 82.

Åpningstider: 15.06 - 31.08: kl 10-15 eller kveldstid på forespørsel. Resten av året: etter avtale.

Kontaktinformasjon: Tlf. +47 908 77558 / +47 761 25123. E-post: lailainga@hotmail.com

Tips til bekledning: Kle deg etter været! På vinteren kan vi ha temperaturer ned mot -15 grader, og ved vind er den følte temperatur enda lavere. I lavvoen vil det være ganske kjølig, og her er varmt fottøy veldig viktig.

Vi anbefaler:
- Ull nærmest kroppen
- Et eller to mellomlag av tykkere ull eller fleece
- Varmt yttertøy: dun eller termoklær. Vindtett/vanntett jakke ved behov.
- God lue og varme votter/hansker

Annet: Ta gjerne med hodelykt og husk kamera!